Binnenkort gaat u op vakantie naar de Costa Brava. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie. Viva España!

Onderweg
Onderweg in Spanje

Tol, milieusticker, tanken

In Spanje zijn veel autosnelwegen (autopistas) tolwegen. Tol betalen kan in euro, met creditcard, maar vaak ook met bankpas (geen pincode nodig), of met een tolbadge. Op autowegen en autovías (expreswegen), betaalt u geen tol. Vanaf de Franse grens tot Alicante (Costa Brava, Costa Dorada) betaalt u geen tol op de autosnelwegen.  

Alle steden met meer dan 50.000 (soms 20.000) inwoners kennen een milieuzone. Spaanse milieustickers zijn niet te krijgen voor buitenlandse voertuigen. Franse, Deense, Duitse of Oostenrijkse milieustickers zijn wel geldig in Spanje. Wilt u een dagje naar Barcelona, parkeer dan buiten de stad, zorg dat u een van bovengenoemde stickers heeft of vraag een dagvergunning aan via zberegistre.ambmobilitat.cat/en/AutoritzacionsDiaries

De maximumsnelheid op autosnelwegen is 120 km/uur. Buiten de bebouwde kom is dat 90 km/uur. 

U kunt in Spanje als bestuurder een boete krijgen als u tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt, iets uit het dashboardkastje pakt, blote voeten hebt, teenslippers of bergschoenen draagt of zwemkleding aan hebt. U kunt de boete direct ter plaatse betalen. Handig: de meeste boetes wordt met 50% verminderd als u direct of binnen 20 kalenderdagen betaalt.

Het is verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een reservewiel in de auto te hebben. Reist u met aanhangwagen of caravan, dan dient u verplicht een brandblusser mee te nemen.

In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.

Meer info over verkeersregels vindt u hier: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/verkeersregels

De snelste route gaat over de autosnelwegen (tol) via België/Luxemburg - Frankrijk.

De zomervakantie voor de Spanjaarden is van eind juni tot half september. In 2024 is Zwarte Zaterdag in Europa op 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus. Extra verkeersdrukte is te verwachten rond het Festival van Sant Joan (in en rond Barcelona) op 24 juni, en rond Maria Hemelvaart, 15 augustus.

In Spanje is geen algemeen rijverbod voor vrachtwagens van kracht in het weekend of op feestdagen.

Er zijn in Spanje ongeveer 10000 laadpunten en het netwerk is nog niet dekkend. Met de elektrische auto rijden in Spanje vergt enige planning vooraf. 

Tanken is over het algemeen het goedkoopst bij grote supermarkten of bij tankstations op industrieterreinen. Tankstations langs de (tol)snelwegen zijn dag en nacht, of in elk geval van 06.00-24.00 uur geopend. Langs de autowegen en in de grote steden zijn de tankstations doorgaans in elk geval geopend van 07.00-22.00 uur.

Eten en drinken
Eten en drinken

Boodschappen en uit eten

Het kraanwater in Spanje is gechloreerd en kan over het algemeen veilig worden gedronken. Er kunnen lichte maag- of darmklachten ontstaan. Als u daar gevoelig voor bent, kunt u beter flessenwater drinken. Dit is overal te koop.

Tussen 12.00 en 14.00 uur is het heel gebruikelijk om gezellig iets te gaan drinken of tapas te eten. Men komt dan samen om iets te drinken voordat ze gaan eten. Restaurants serveren de lunch tussen 13.00 en 16.00 uur en het diner tussen 20.00 en 23.30 uur. In grote steden en in de zomer is het normaal dat het diner tot 23.30 uur wordt geserveerd. Gaat u op de camping uit eten, dan kunt u vaak al vroeg terecht, ook op Nederlandse tijden. Uit eten gaan is vaak goedkoper dan in Nederland. 

In Spanje is men zich steeds meer bewust van coeliakie en het belang van glutenvrije voeding. Daarom zijn steeds meer hotels, restaurants, campings, parken en recreatiecentra voorbereid op de behoeften van mensen met coeliakie. 

Het is niet verplicht om fooi te geven in Spanje, omdat overal al servicekosten in rekening gebracht worden. Het is echter wel gebruikelijk om fooi te geven in bars en restaurants, hotels en taxi's. 

Openbare bussen in grote steden rijden meestal tussen 06:00 en 23:00 uur, en de metro rijdt meestal later. Een nachtdienst rijdt meestal tussen 23.30 en 06.00 uur.

Bekende supermarkten zijn Esclat, Hipercor, Alcampo en Bonpreu, maar in Spanje vindt u ook de Lidl en de Aldi. De prijzen liggen over het algemeen iets lager dan in Nederland. Winkels zijn gewoonlijk van 10.00 tot 21.00 uur geopend. Soms sluiten ze tussen 14.00 en 17.00 uur, vooral in de zomer. Zondag is de normale dag waarop winkels en bedrijven sluiten.

Gezondheid
Covid en zorg

Zorgeloos op vakantie

De Spaanse gezondheidszorg is van goede kwaliteit. Eerste hulp is voor iedereen gegarandeerd en wordt verleend in ziekenhuizen en sommige gezondheidscentra. In Spanje worden medicijnen gekocht bij apotheken. Deze herkent u aan het groene kruis. 

De Europese zorgpas (EHIC - European Health Insurance Card) geeft recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Spanje. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vindt u op de achterkant van de zorgpas van uw zorgverzekeraar of in hun app. 

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

In Spanje gelden op dit moment geen COVID-19 maatregelen meer. Ook is het niet nodig om vaccinaties te halen.

Weer en klimaat
Weer en klimaat Costa Brava

Het weer aan de Costa Brava

De Costa Brava ligt in het noordoosten van Spanje en kent een echt Mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. De Middellandse zee heeft hier een grote invloed op het klimaat. Hierdoor kent de Costa Brava geen extreme weerbeelden, zoals dat wel in de meer landelijke delen van Spanje voorkomt. De Costa Brava kent veel zonnige dagen, maar liefst 300 per jaar! Rond mei liggen de temperaturen rond de 21 graden en in de echte zomermaanden, juli en augustus, ligt de temperatuur vaak rond de 28 graden. Hier kun je vaak vanaf april al genieten van lekker weer, dat zelfs kan aanhouden tot november.

Naast de bekende Nederlandse apps voor weer en klimaat (weeronline, buienradar), geeft el tiempo  uitgebreide weerinfo (in het Engels).

Taal en betalen
Taal en betalen in Spanje

Buenas vacaciones!

Met Google translate komt u natuurlijk een heel eind, maar het is ook leuk om wat zinnetjes te kennen. We helpen u een beetje op weg:

HalloHola
Tot ziensAdiós
Ja/neeSí/No
AstublieftPor favor
Dank u welGracias
SorryLo siento
Hoe heet u?¿Cómo te llamas?
Ik ben/mijn naam is...Me llamo/mi nombre es...
Ik spreek geen SpaansNo hablo español
Ik begrijp het nietNo lo entiendo
Hoe laat is het?¿Qué hora es?
Hoeveel kost dat?¿Cuánto cuesta?
Waar is het restaurant/bar?¿Dónde está el restaurante/bar?
Waar is de dichtstbijzijnde bank?¿Dónde está el banco más cercano?
Waar is het zwembad?¿Dónde está la piscina?
Accepteert u creditcards?¿Aceptan tarjetas de crédito?
LinksIzquierda
RechtsDerecha
Stop!¡Alto!
RechtdoorDerecha
Kan ik het menu zien?¿Puedo ver el menú?
Ik wil graag een biertje/glas witte wijn/glas rode wijnMe gustaría una cerveza/copa de vino blanco/copa de vino tinto
Proost!¡Salud!
Mag ik de rekening aub?¿Me da la cuenta, por favor?
Waar is de wc?¿Dónde está el baño?
Waar is het ziekenhuis?¿Dónde está el hospital?
Waar is de apotheek?¿Dónde está la farmacia?
Waar kan ik een tandarts vinden?¿Dónde hay un dentista?


In Spanje betaalt u, net als in Nederland, met de euro. Het prijsniveau ligt over het algemeen iets lager dan dat in Nederland. U kunt bijna overal met uw gewone pinpas of met een creditcard betalen. Er zijn in Spanje meer geldautomaten dan in Nederland. Let op: geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis.

Overige nuttige info
Overige nuttige info Spanje

Goed om te weten

  • Als u naar de Costa Brava reist, heeft u een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig waarmee u zich kunt identificeren. U heeft deze niet nodig om de grens over te steken.
  • De stopcontacten in uw accommodatie zijn in Spanje hetzelfde als in Nederland
  • Belangrijke feestdagen in Spanje:
Witte Donderdag
Jueves Santo
28 maart
Goede Vrijdag
Viernes Santo
29 maart
Eerste Paasdag
Domingo de Pascua
1 april
Tweede Paasdag
Lunes de Pascua
2 april
Dag van de Arbeid
Fiesta del Trabajo
1-mei
2e Pinksterdag
Pentecostés (Catalonie)
20 mei
Start van de zomer
Sant Joan (Catalonië)
24 juni
Maria Hemelvaart
Asuncíon de Maria
15 augustus
Dag van Catalonië
Diada nacional de Catalunya
11 september
Nationale feestdag
12 oktober
Allerheiligen
Fiesta de Todos los Santos
1 november


  • Spanje is een hondvriendelijk land, maar niet alle honden zijn toegestaan. Voor uw hond of kat heeft u een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De verplichte chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (mag op dezelfde dag). Meer informatie vindt u hier. Omdat deze vaccinatie pas vanaf 12 weken  gegeven mag worden, mogen pups of kittens jonger dan 15 weken niet meegenomen worden naar Spanje.
  • Spanje en Nederland liggen in dezelfde tijdszone. Er is dus geen tijdsverschil en ook de zomer en wintertijd loopt gelijk. 
  • Reist u alleen met een minderjarig kind, bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent? Of neemt u een vriendje of vriendinnetje van uw kind mee? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder(s). Dat kan met een toestemmingsverklaring.
  • Zet het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon.

Tip: fotografeer voor vertrek uw paspoort/ID, verzekeringspasje, bankpas, noodnummers en andere belangrijke zaken. Mail of app ze naar uzelf of andere reisgenoten, zodat u belangrijke gegevens bij verlies of diefstal toch bij de hand hebt.

10 toeristische bezienswaardigheden aan de Costa Brava

Barcelona
Barcelona

Een dagtripje naar Barcelona en zijn Sagrada Familia is een must tijdens uw vakantie aan de Costa Brava. Shopliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de grote winkelstraten. En voor de echte voetbalfans mag een bezoek aan Camp Nou natuurlijk niet ontbreken.

Dalí Museum
Dalí Museum

Het Dalí Museum geeft een unieke inkijk in het bijzondere leven van kunstenaar Salvador Dalí. Al zijn belangrijke werken zijn hier te bewonderen. Ook voor kinderen en de niet grote kunstliefhebber is dit een ware belevenis.

Karten
Karten

Voor de liefhebbers van adrenaline zijn er verschillende kartbanen te vinden aan de Costa Brava. Kartplezier voor alle leeftijden gegarandeerd!

Karting Formula, Lloret de Mar
Karting Club Blanes, Blanes
Karting Roses, Roses (speciaal circuit voor kinderen)
Karts L'Escala, L'Escala
Karting Palamós, Palamós

Adventure Parc Costa Brava
Adventure Parc Costa Brava

Klim op grote hoogtes door de bomen en ga de uitdaging aan op de verschillende parcoursen. Met de verschillende routes is er voor iedereen in het gezin wel een geschikte te vinden. Adventure Parc Costa Brava vindt u in Platja d'Aro en Pals.

Stranden
Stranden

De prachtige stranden aan de Costa Brava bieden een plekje voor iedereen. Santa Cristina vindt u bij Lloret de Mar. Dit goed bereikbare, brede strand is ideaal voor kinderen door de goede voorzieningen en het ondiepe water. Ook het strand bij Estartit en Platja d'Aro zijn zeer geschikt. Liever wat kleiner? Probeer dan Cala Sant Francesc aan de rand van Blanes.

Waterparken
Waterparken

Aan de Costa Brava vindt u drie waterparken:

Water World in Llorte de Mar
Aquabrava in Rosas
Aquadiver in Platja d'Aro

Alle drie de waterparken hebben meerdere zwembaden en glijbanen voor jong en oud. Water World is het grootste waterpark van Europa en Aquabrava heeft het grootste golfslagbad van Europa. Een must visit voor het hele gezin.

Tossa de Mar
Tossa de Mar

Volg de prachtige kustroute vanaf St. Feliu de Guixols richting de familievriendelijke badplaats Tossa de Mar. Deze mooie baai is een stuk rustiger dan de omliggende badplaatsen. Vanaf het oude stadscentrum loopt u zo het zandstrand op. Het kasteel aan het einde van het strand maakt het plaatje compleet.

Girona
Girona

Plan een dagtrip naar de oude stad Girona. Geniet van de gezellige terrasjes, het lekkere eten en de vele winkels. Vooral Centro Commercial Espai Girones is fantastisch voor shopliefhebbers. Verken de kathedralen, de oude stadsmuren en ontdek de kleurrijke gebouwen.

Pals
Pals

Breng een bezoek aan het historische centrum van Pals. Dit kleine dorpje is door zijn ligging op een berg van ver al te zien. Struin door de charmante straatjes, bezoek de kleine winkeltjes en geniet van traditionele Spaanse gerechten bij één van de vele restaurantjes.

Butterfly Park
Butterfly Park

Loop door het tropische regenwoud van Butterfly Parc in Empuriabrava. Ontdek bijzondere vlinders zoals 's werelds grootste vlinder, maar ook verschillende soorten vogels, wallabies en nog veel meer exotische dieren. Een leuk dagje uit voor het hele gezin.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De links die wij gebruiken naar andere websites zijn alleen bedoeld ter informatie. Deze websites worden niet door ons onderhouden, gecontroleerd of goedgekeurd. Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste (grens)documenten voor uw vakantie. We raden u aan om net voor uw vakantie nog de laatste info te checken bij de daarvoor bestemde instanties.