In Nederland kennen we de Spaanse provincie Navarra vooral van het festival van San Fermín: de stierenrennen wat een keer per jaar plaatsvindt in Pamplona. Maar het kleine Navarra heeft daarnaast ook nog veel mooie dingen te bieden. In het noorden ligt het op een na grootste beuken- en sparrenbos van Europa (na het Zwarte Woud), en in de Bardenas Reales semi-woestijn, in het zuiden, heeft een deel van de opnames van Game of Thrones plaatsgevonden.

Meer over Navarra

Navarra ligt in het uiterste noorden van Spanje en grenst aan Frankrijk. Het wordt hiervan gescheiden door de Navarese Pyreneeën, een gebied met groene valleien, hoge bergtoppen en bergdorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Ooit was Navarra een onafhankelijk en machtig koninkrijk, en de regio kent daarom een rijke geschiedenis. Het is een land van uitersten: het noorden heeft een micro-klimaat, en naar het zuiden wordt het steeds droger. Er lopen 2 pelgrimsroutes door de regio, onder andere die naar Santiago de Compostella.

De stad Pamplona is het levendige hart van de provincie, en op straat is er altijd wat te beleven. In Navarra is de Baskische taal en cultuur oorspronkelijk ontstaan en net als in het Baskenland zijn er in Pamplona vele pintxos-barretjes, waar u overigens ook de uitstekende wijnen uit de Navarra, die grenst aan de Riojastreek, kunt proeven. De voormalige hoofdstad Olite is een echt authentiek Navarees stadje: er is een kasteel, oude straatjes, een stadsmuur en er worden vrijwel ieder weekend in de zomer feesten georganiseerd.