Spelletjes voor onderweg

Voor kinderen duurt een autorit natuurlijk altijd lang. Hoe hou je ze bezig tijdens die lange rit, zonder dat ze de hele tijd op hun telefoon zitten of filmpjes kijken? Met deze spelletjes gaat de autoreis een stuk sneller en bent u in no-time op uw vakantiebestemming!

Dierenslang

Begin met een dier, bv een aaP, en met de laatste letter van dat woord moet je een ander dier noemen, bv een Paard. De volgende noemt dan weer een dier dat begint met een D. Diegene die geen antwoord meer weet, verliest het spelletje. Je kunt dit ook doen met automerken, landen, hoofdsteden etc.

Geen ja, geen nee

Antwoord op vragen zonder 'ja' of 'nee' te gebruiken. Gebruik je deze of wacht je te lang met antwoorden, dan ben je af. Best lastig! Je kunt ook nog 'eeh' toevoegen om het extra moeilijk te maken.

Ik ga op reis en ik neem mee

Een klassieker onder de autospelletjes! Iedereen moet een voorwerp toevoegen aan de lijst, die steeds langer wordt. Je begint met 'Ik ga op vakantie en neem mee....' en dan noem je iets wat je meeneemt, bijvoorbeeld een tent. De tweede persoon herhaalt de zin, het eerste voorwerp en voegt er een toe. De derde noemt de 2 voorgaande voorwerpen en voegt weer iets toe. Degene die niet alle voorwerpen meer op kan noemen, is af.

Wie ben ik

Voor dit spel heb je een papiertje en een pen nodig. Iemand schrijft een persoon of beroep op een blaadje, bijvoorbeeld een bekende Nederlander, of politieagent. De anderen mogen dan 20 vragen stellen die alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden, om er zo achter te komen wie diegene in gedachte heeft. Degene die het goede antwoord geeft, mag als volgende.

Paarden tellen

Een spelletje voor als je 2 kinderen op de achterbank hebt die van paarden houden. Spreek een tijdsduur af (bv een kwartier) en tel elk aan de eigen kant de paarden die in de wei staan. De winnaar is degene die aan het eind de meeste paarden heeft geteld.

30 seconds

Voor oudere kinderen en volwassenen. U heeft alleen maar een telefoon nodig waar u het spel 30 seconds op downloadt. Klik hier voor het spel in de App Store van Apple en hier voor het spel in de Play Store van Google. Het spel wordt twee tegen twee gespeeld. De ene speler van het team krijgt 5 namen op het scherm te zien en moet deze in 30 seconden beschrijven aan zijn of haar teamgenoot, zonder de naam te noemen. Voor elke naam die goed geraden wordt, krijg het team er een puntje bij! Het team dat de meeste punten heeft, wint!

Autokentekenbingo

Maak van te voren bingokaarten waar je de landenafkortingen op zet die je kunt terugvinden op de nummerplaten. Zet er ook een paar bijzondere landen tussen die je niet zo vaak tegenkomt. Als je een auto ziet met een bepaalde nummerplaat mag je het vakje aankruisen. Tip: Je kunt er ook een paar keer dezelfde landcodes in zetten, dan raakt de bingokaart sneller vol. Is de kaart vol? Dan heb je bingo en ben je de winnaar. Ook leuk: de bingokaarten van de ANWB.

Een spelletjesboek

Is uw fantasie op en kunt u geen spelletjes meer verzinnen? Dan is een spelletjesboek voor onderweg altijd een hit bij de kinderen. Een uitgebreid spelletjes- of vakantieboek voor onderweg met verschillende onderwerpen. Puzzels, doolhoven en zoek de verschillen zijn spelletjes die alle kinderen leuk vinden.

Spelletjes voor een tussenstop

Ook tijdens een tussenstop is het fijn om niet alleen naar het toilet te gaan en weer door te rijden. Neem de tijd om even wat te eten, de benen te strekken en een spelletje te spelen. Denk aan springtouwen, bellenblazen, voetballen of stoepkrijten. Daarna stap je helemaal fris weer de auto in!