Uw vakantie naar Toscane

Tips en informatie

Binnenkort gaat u op vakantie naar Toscane in Italië. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie in 'la bella Italia'!

Onderweg
Tol, milieusticker, tanken

De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen (strade a pedaggio). De actuele toltarieven vindt u hier: https://www.autostrade.it/en/pedaggio. Betalen kan contant of met creditcard (tolpoortje Carte) of soms met Nederlandse bankpas, zonder pincode. U kunt ook een tolbadge kopen, deze is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Dit kan o.a. bij de ANWB. Lukt het betalen niet? Dan gaat de tolpoort toch open, u krijgt een ticket en dient achteraf te betalen bij bv een bemande tolpoort verderop of online.

In veel Italiaanse steden is een milieuzone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels zijn ingewikkeld en verschillen per stad. Er is geen milieusticker zoals in andere landen. Een milieuzone wordt aangegeven met een bord zona trafico limitato. Er gelden hoge boetes. Het beste parkeert u buiten de zone en gaat u met het OV of te voet verder. 

Tip: Bij de ANWB routeplanner ziet u meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en deze routeplanner geeft ook aan waar milieuzones zijn.

Actuele brandstofprijzen en benzinestations: https://www.autostrade.it/en/aree-di-servizio1
Tanken aan de snelweg is altijd een stuk duurder dan langs gewone wegen. Bij de zelfbedieningspompen (fai da te/self service) liggen de prijzen het laagst.

Italië heeft zijn laadpalen netwerk flink verbeterd. langs snelwegen en in dorpen en steden vind je altijd wel een laadpaal. Laadpunten onderweg zijn te vinden op deze routeplanner: https://abetterrouteplanner.com/ of chargemap.com .

Het is verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben.

Gaat u met het vliegtuig en huurt u een auto? Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Italië, De bestuurder moet vaak minimaal 21 jaar zijn en ten minste 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd.

Er zijn diverse routes naar Toscane:
Route 1 (via Zwitserland) - kortste route, maar vaak druk bij de Gotthard-tunnel
via Duitsland - Freiburg - Zwitserland (Basel) - Gotthard-tunnel - Chiasso - Milaan - Brescia

Route 2 (via München-Oostenrijk):
Keulen – Frankfurt – Nürnberg – München – Brennerpas - Bozen

Route 2 (via de Fernpas-Oostenrijk om drukte rond München te ontwijken):
Koblenz – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Füssen (Fernpass) – Innsbruck – Brennerpas - Bozen

De belangrijkste verkeersregels in Italië vindt u hier. In 2024 is Zwarte Zaterdag op 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus.

Eten en drinken
Eten en drinken

Het kraanwater in Italië kan over het algemeen veilig worden gedronken. Als er bij een kraan het opschrift Acqua non potabile (geen drinkwater) staat, kunt u beter flessenwater drinken.

Toscane staat bekend om zijn lokale wijnen en heerlijke keuken. De gerechten zijn vaak eenvoudig, maar super vers en met lokale producten bereid. Het traditionele Italiaanse ontbijt bestaat vaak uit een kleinere zoete hap, maar voor de lunch en het diner wordt uitgebreid de tijd genomen. in de grote steden zijn voor de lunch genoeg delicatessenwinkeltjes te vinden waar een broodje kan worden gehaald, maar ook voor een uitgebreide lunch of snelle pizza hoeft u in Toscane niet ver te zoeken.

Bakkers en supermarkten gaan 's ochtend vaak al vroeg open, rond 07.00. De kleinere winkels gaan rond lunchtijd dicht, om vervolgens tot een uur of 19.00 open te blijven. De grotere supermarkten zijn de gehele dag open. Lunch in Italië is vaak tussen 13.00 en 15.00, wanneer ook de meeste winkeltjes en musea even dicht gaan. Het diner start later dan we in Nederland gewend zijn, de meeste restaurants openen pas om 20.00. Gaat u op de camping uiteten, dan kunt u vaak al vroeg terecht, ook op Nederlandse tijden.

In italië is uiteten vaak goedkoper dan in Nederland. Kijk ook even op de menukaart of de rekening: staat er Servizio, dan is de fooi al inbegrepen. Coperto is het bedrag wat het restaurant berekent voor het gebruik van servies, tafellinnen, bestek etc. en heeft niets te maken met fooi.

Gezondheid
Zorgeloos op vakantie

De Italiaanse gezondheidszorg is van goede kwaliteit. 

De Europese zorgpas (EHIC - European Health Insurance Card) geeft recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Italië. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vindt u op de achterkant van de zorgpas van uw zorgverzekeraar of in hun app. 

In de apotheek kunt u terecht voor allerlei genees- en zelfzorgmiddelen. De Italiaanse artsen zijn altijd heel scheutig met het verstrekken van geneesmiddelen.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

In Italië gelden op dit moment geen COVID-19 maatregelen meer. Ook is het niet nodig om vaccinaties te halen.


Weer en klimaat
Het weer in Toscane

De lente in Toscane begint in maart. De zon laat zich wat vaker zien en de kracht van de zon neemt voelbaar toe. Het aantal dagen met regen neemt echter ook toe in de lente. In april wordt vaak al de eerste zomerse dag geregistreerd (minstens 25 graden Celsius), anders gebeurt dit in de eerste helft van mei wel.

Vanaf juni neemt de neerslag ineens flink af. De kans op een regenachtige dag of een flinke (onweers)bui blijft bestaan, maar het heerlijke weer krijgt de overhand. De zomer is begonnen en die houdt tot in september aan. De temperatuur ligt overdag tussen de 25 en 30 graden, soms nog iets hoger. Het meer en de zwembaden zijn inmiddels ook aangenaam genoeg om in te zwemmen. Het buitenleven draait op volle toeren en de stranden zijn druk bezocht. Houd er rekening mee dat ook in de zomer er altijd een dag of een periode kan zijn waarin het weer net wat minder is. Flinke onweersbuien kunnen ook voorkomen, zelfs in de topmaanden juli en augustus. 

Vanaf eind september neemt de kans op minder aangenaam weer toe. De temperatuur daalt in redelijke stappen en de campings stromen langzaam aan leeg. In oktober is het seizoen ver over. Vooral ’s avonds merk je dat de warmte grotendeels verdwenen is en dat het herfst is. ’s Avonds buiten eten vereist nu vrijwel altijd een verwarming en/of een dikke trui. 

Taal en betalen
Buone vacanze!

Met Google translate komt u natuurlijk een heel eind, maar het is ook leuk om wat zinnetjes te kennen. We helpen u een beetje op weg:

GoedemorgenBuongiorno(bwon-dzjor-noo)
GoedenavondBuonasera(bwo-na-se-ra)
Tot ziensArrivederci/Ciao(a·ree·vuh·duh·chee/tsjau)
HalloSalve/Ciao(sal-veh/tsjau)
Hoe gaat het met je?Come stai(koo-me staj)
GoedSto bene(sto be-ne)
AlstublieftPrego/Per favore(pree-go/per-favo-re)
DankjewelGrazie(gratsie-ee)
SorryScusi/scusa(sku-zie/skoe-za/skoe-sa-te)
Excuseer mijScusami(sku-sa-mi)
JaSi(sie)
NeeNo(no)
Help!Aiuta!(aij-uu-ta) 
GisterenIeri(je-rie)
VandaagOggi(o-dzji-e)
MorgenDomani(do-maa-nie)
SupermarktSupermercato(super-mer-kaa-to)
IngangL’entrata(le en-tra-ta)
UitgangL’uscita(le oe-sjie-ta)
OpenAperto(a-per-to)
GeslotenChiuso(kjoe-zo)
LinksSinistra(sie-nis-tra)
RechtsDestra(des-tra)
StopFerma!(fer-ma)
StrandSpiaggia(spiad-dzja)
Hoeveel kost het? Quanta costa?(kwan-ta kos-ta)
Ik vind het te duur È troppo costoso (per me)(e trop-po kos-to-so per me)
Ik wil graag..Vorrei..(vo-rei)
Nee, dat wil ik nietNo, non voglio(no, non- vo-lji-o)
Spreek je Engels?Parla inglese?(par-la ien-glee-zee)
Ik heb het niet begrepenNon ho capito(non ho ka-pie-to)
Waar is het toilet?Dov’è il bagno?(do-vè iel-ban-joo)
Mag ik wat vragen? Posso chiedere qualcosa?(pos-so kje-de-re kwal-kosa)


In Italië betaalt u, net als in Nederland, met de euro. Het prijsniveau ligt gemiddeld iets lager dan in Nederland. U kunt bijna overal met uw gewone pinpas of met een creditcard betalen. Er zijn in Italië meer geldautomaten dan in Nederland. Let op: geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. 

Overige nuttige info
Goed om te weten
  • Als u naar Toscane reist, heeft u een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig waarmee u zich kunt identificeren. U heeft deze niet nodig om de grens over te steken.
  • De stopcontacten in uw accommodatie zijn in Italië hetzelfde als in Nederland
  • Belangrijke feestdagen in Italië:
1e Paasdag
Pasqua
31 maart
2e Paasdag
Lunedì dell'Angelo
1 april
BevrijdingsdagGiorno della Liberazione
25 april
Dag van de arbeidFesta del Lavoro
1 mei
Dag van de RepubliekFesta della Repubblica
2 juni 
Maria HemelvaartFerragosto
15 augustus
Allerheiligen
Ognissanti
1 november


  • Italië is een hondvriendelijk land, alle rassen zijn toegestaan, maar ze dienen in elk geval 15 weken oud te zijn. In openbare gelegenheden dient uw hond aangelijnd en gemuilkorfd te zijn. Voor uw hond of kat heeft u een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De verplichte chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (mag op dezelfde dag). Meer informatie vindt u hier
  • Italië en Nederland liggen in dezelfde tijdszone. Er is dus geen tijdsverschil en ook de zomer en wintertijd loopt gelijk.
  • Reist u alleen met een minderjarig kind, bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent? Of neemt u een vriendje of vriendinnetje van uw kind mee? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder(s). Dat kan met een toestemmingsverklaring.
  • Zet het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon.

Tip: fotografeer voor vertrek uw paspoort/ID, verzekeringspasje, bankpas, noodnummers en andere belangrijke zaken. Mail of app ze naar uzelf of andere reisgenoten, zodat u belangrijke gegevens bij verlies of diefstal toch bij de hand hebt.

10 toeristische uitstapjes in Toscane

Florence

Florence is de hoofdstad van Toscane en een geliefde stad onder vakantiegangers. Aan musea en monumenten geen gebrek in deze historische stad. Ook de shopliefhebber is hier aan het juiste adres met alle grote merken en kleinere unieke winkels. Op één van de vele pleinen of in de smalle straatjes zijn genoeg gezellige terrasjes te vinden.

Grotta del Vento

Een bezoek aan één van de grootste grotten van Europa is een verrassende activiteit tijdens een vakantie in Toscane. Glinsterende stalagmieten, druipstenen en heldere kleine meertjes. Er worden verschillende rondleidingen georganiseerd, van een kortere route tot een pittige van 3 uur.

Parco di Pinocchio

In het plaatsje Collodi, tussen Pisa en Lucca, vind je Parco di Pinocchio. Een leuk uitje met kinderen of de echte Pinokkiofan. Loop door het verhaal van Pinokkio met alle karakters als beelden, bezoek het museum en ontdek de verschillende attracties.

Chianti wijnstreek

Wijn en Toscane zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bezoek zeker één van de vele wijnhuizen, de één nog indrukwekkender dan de ander. Volg een rondleiding over het landgoed, loop door de wijngaarden en kasteeltuinen, geniet van het heuvelachtige landschap en proef natuurlijk de lokale wijnen.

Klimbos il Gigante

Op zoek naar een avontuurlijke activiteit? Parco Aventura il Gigante is het grootste avonturenpark van Toscane. Dit klimbos heeft uitdagende routes voor het hele gezin, van 1 meter boven de grond tot wel 10 meter.

Acqua Village

Acqua Village is een waterpark met twee locaties in Toscane, Cecina en Folonica. De parken bestaan uit verschillende thema zwembaden en spectaculaire glijbanen. Voor alle leeftijden is hier genoeg te beleven.

Lucca

Een bezoek aan het sfeervolle, autoluwe, Lucca mag niet ontbreken. Dit pittoreske stadje is volledig ommuurd, wat al een bezienswaardigheid op zich is. De stadsmuur is uitermate geschikt om wandelend of fietsend te ontdekken. Bezoek één van de vele kathedralen, het fotogenieke Piazza dell'Anfiteatro of beklim de bijzondere Guinigi toren.

Musea

Met de rijke geschiedenis van Toscane is hier geen gebrek aan musea. Bewonder bijvoorbeeld de wereldberoemde David van Michelangelo in Galleria dell'Accademia. Met de kinderen naar een museum? Neem eens een kijkje bij het Palazzo Vecchio familiemuseum. Een interactief museum met genoeg te doen voor de kinderen.

Siena

Geniet van het autovrije, historische centrum van Siena. Struin langs de winkeltjes, bewonder de kathedraal of geniet van een lunch op het ronde plein. Twee keer per jaar, begin juli en half augustus, wordt op het plein de beroemde Palio delle Contrade gehouden, een soort paardenrace. Dit betekent groot feest in de gehele stad.

Toscaanse kust

Toscane heeft naast het prachtige binnenland ook een indrukwekkende kustlijn. De Toscaanse kust bestaat uit voornamelijk zandstranden met helderblauw water. Geniet van een verfrissende duik in de Tyrreense zee of een drankje bij een strandtent.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De links die wij gebruiken naar andere websites zijn alleen bedoeld ter informatie. Deze websites worden niet door ons onderhouden, gecontroleerd of goedgekeurd. Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste (grens)documenten voor uw vakantie. We raden u aan om net voor uw vakantie nog de laatste info te checken bij de daarvoor bestemde instanties.