Reisinformatie Italië

Binnenkort gaat u op vakantie naar Italië. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie in 'la bella Italia'!

Onderweg
Tol, milieusticker, tanken

De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen (strade a pedaggio). De actuele toltarieven vindt u hier: https://www.autostrade.it/en/pedaggio. Betalen kan contant of met creditcard (tolpoortje Carte) of soms met Nederlandse bankpas, zonder pincode. U kunt ook een tolbadge kopen, deze is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Dit kan o.a. bij de ANWB. Lukt het betalen niet? Dan gaat de tolpoort toch open, u krijgt een ticket en dient achteraf te betalen bij bv een bemande tolpoort verderop of online.

In veel Italiaanse steden is een milieuzone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels zijn ingewikkeld en verschillen per stad. Er is geen milieusticker zoals in andere landen. Een milieuzone wordt aangegeven met een bord zona trafico limitato. Er gelden hoge boetes. Het beste parkeert u buiten de zone en gaat u met het OV of te voet verder. 

Tip: Bij de ANWB routeplanner ziet u meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en deze routeplanner geeft ook aan waar milieuzones zijn.

Actuele brandstofprijzen en benzinestations: https://www.autostrade.it/en/aree-di-servizio1
Tanken aan de snelweg is altijd een stuk duurder dan langs gewone wegen. Bij de zelfbedieningspompen (fai da te/self service) liggen de prijzen het laagst.

Italië heeft zijn laadpalen netwerk flink verbeterd. Langs snelwegen en in dorpen en steden vind je altijd wel een laadpaal. In het zuiden en op Sicilië zijn ze lastiger te vinden. Laadpunten onderweg zijn te vinden op deze routeplanner: https://abetterrouteplanner.com/ of chargemap.com .

Het is verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben.

Gaat u met het vliegtuig en huurt u een auto? Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Italië, De bestuurder moet vaak minimaal 21 jaar zijn en ten minste 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd.

De kortste route naar Midden- en Zuid-Italië loopt via Basel - Sint Gotthardtunnel - Milaan.

De kortste route naar Noordoost-Italië inclusief het Gardameer en Venetië loopt via Innsbruck - Brennerpas.

De belangrijkste verkeersregels in Italië vindt u hier. In 2024 is Zwarte Zaterdag op 20 en 27 juli en op 3 en 10 augustus.

Eten en drinken
Boodschappen en uit eten

Het kraanwater in Italië kan over het algemeen veilig worden gedronken. Als er bij een kraan het opschrift Acqua non potabile  (geen drinkwater) staat, kunt u beter flessenwater drinken. 

De bakkers en slagers gaan in Italië ergens tussen 07:00 en 08:00 open. Rond lunchtijd zijn ze enkele uren gesloten en vervolgens zijn ze tot ongeveer 19:00 open. Veel bakkers zijn ook op zondagochtend geopend. Op maandag zijn veel winkels dicht. De grote supermarkten zijn elke dag open, de hele dag en vaak ook tot 's avonds, Ze zijn vaak net buiten de steden te vinden, en naast levensmiddelen zijn er ook allerhande andere zaken te koop, van boeken tot wasmachines. Bekende supermarkten zijn Esselunga, Ipercoop, Eurospin en Conad, maar in Italië vindt u ook de Lidl en de Aldi. De prijzen liggen gemiddeld iets lager als in Nederland. Sigaretten en medicijnen zijn niet te koop in de supermarkt.

Gaat u op de camping uit eten, dan kunt u vaak al vroeg terecht, ook op Nederlandse tijden. Gaat u buiten de camping naar een restaurant, houdt er dan rekening mee dat er voor 20.00 uur vaak nog niemand zit. Uit eten gaan is goedkoper dan in Nederland. U heeft al een eenvoudig 3-gangenmenu voor rond de € 15,-. Kijk ook even op de menukaart of de rekening: staat er Serviziodan is de fooi al inbegrepen. Coperto is het bedrag wat het restaurant berekent voor het gebruik van servies, tafellinnen, bestek etc. en heeft niets te maken met fooi.

Gezondheid
Zorgeloos op vakantie

De Italiaanse gezondheidszorg is van goede kwaliteit. 

De Europese zorgpas (EHIC - European Health Insurance Card) geeft recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Italië. Vaak is het dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vindt u op de achterkant van de zorgpas van uw zorgverzekeraar of in hun app. 

In de apotheek kunt u terecht voor allerlei genees- en zelfzorgmiddelen. De Italiaanse artsen zijn altijd heel scheutig met het verstrekken van geneesmiddelen.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

In Italië gelden op dit moment geen COVID-19 maatregelen meer. Ook is het niet nodig om vaccinaties te halen.


Weer en klimaat
Het weer in Italië

Italië is een groot land met grote geografische verschillen. Daardoor zijn er diverse klimaten.

 • Centraal en Zuid-Italië hebben een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat met warme, droge zomers
 • Een groot deel van het noorden van het land heeft een zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
 • Gedurende de zomerperiode (juni, juli, augustus) is het in grote delen van Italië warm tot zeer warm. Vooral in het zuiden (omgeving Napels en de eilanden Sicilië en Sardinië kan de temperatuur oplopen tot wel veertig graden. Met name in grote steden als Rome en Napels kan het dan onaangenaam benauwd worden. Gemiddeld genomen zijn er geen grote verschillen in de zomertemperaturen, in de praktijk is het door de lengte van het land wel mogelijk dat er op hetzelfde moment verschillen in temperatuur gemeten worden van vijftien graden tussen noord en zuid. In de hoger gelegen delen van Italië kan het zelfs twintig tot vijfentwintig graden koeler zijn dan in het uiterste zuiden van Italië op dat moment.
 • Als er aan het Gardameer regen valt in de zomer gaat dit vrijwel altijd gepaard met onweer, dat soms zeer heftig kan zijn.
Taal en betalen
Buone vacanze!

Met Google translate komt u natuurlijk een heel eind, maar het is ook leuk om wat zinnetjes te kennen. We helpen u een beetje op weg:

GoedemorgenBuongiorno(bwon-dzjor-noo)
GoedenavondBuonasera(bwo-na-se-ra)
Tot ziensArrivederci/Ciao(a·ree·vuh·duh·chee/tsjau)
HalloSalve/Ciao(sal-veh/tsjau)
Hoe gaat het met je?Come stai(koo-me staj)
GoedSto bene(sto be-ne)
AlstublieftPrego/Per favore(pree-go/per-favo-re)
DankjewelGrazie(gratsie-ee)
SorryScusi/scusa(sku-zie/skoe-za/skoe-sa-te)
Excuseer mijScusami(sku-sa-mi)
JaSi(sie)
NeeNo(no)
Help!Aiuta!(aij-uu-ta) 
GisterenIeri(je-rie)
VandaagOggi(o-dzji-e)
MorgenDomani(do-maa-nie)
SupermarktSupermercato(super-mer-kaa-to)
IngangL’entrata(le en-tra-ta)
UitgangL’uscita(le oe-sjie-ta)
OpenAperto(a-per-to)
GeslotenChiuso(kjoe-zo)
LinksSinistra(sie-nis-tra)
RechtsDestra(des-tra)
StopFerma!(fer-ma)
StrandSpiaggia(spiad-dzja)
Hoeveel kost het? Quanta costa?(kwan-ta kos-ta)
Ik vind het te duur È troppo costoso (per me)(e trop-po kos-to-so per me)
Ik wil graag..Vorrei..(vo-rei)
Nee, dat wil ik nietNo, non voglio(no, non- vo-lji-o)
Spreek je Engels?Parla inglese?(par-la ien-glee-zee)
Ik heb het niet begrepenNon ho capito(non ho ka-pie-to)
Waar is het toilet?Dov’è il bagno?(do-vè iel-ban-joo)
Mag ik wat vragen? Posso chiedere qualcosa?(pos-so kje-de-re kwal-kosa)


In Italië betaalt u, net als in Nederland, met de euro. Het prijsniveau ligt gemiddeld iets lager dan in Nederland. U kunt bijna overal met uw gewone pinpas of met een creditcard betalen. Er zijn in Italië meer geldautomaten dan in Nederland. Let op: geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. 


Overige nuttige info
Goed om te weten
 • Als u naar Italië reist, heeft u een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig waarmee u zich kunt identificeren. U heeft deze niet nodig om de grens over te steken.
 • De stopcontacten in uw accommodatie zijn in Italië hetzelfde als in Nederland
 • Belangrijke feestdagen in Italië:
1e Paasdag
Pasqua
31 maart
2e Paasdag
Lunedì dell'Angelo
1 april
BevrijdingsdagGiorno della Liberazione
25 april
Dag van de arbeidFesta del Lavoro
1 mei
Dag van de RepubliekFesta della Repubblica
2 juni 
Maria HemelvaartFerragosto
15 augustus
Allerheiligen
Ognissanti
1 november


 • Italië is een hondvriendelijk land, alle rassen zijn toegestaan, maar ze dienen in elk geval 15 weken oud te zijn. In openbare gelegenheden dient uw hond aangelijnd en gemuilkorfd te zijn. Voor uw hond of kat heeft u een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De verplichte chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (mag op dezelfde dag). Meer informatie vindt u hier
 • Italië en Nederland liggen in dezelfde tijdszone. Er is dus geen tijdsverschil en ook de zomer en wintertijd loopt gelijk.
 • Reist u alleen met een minderjarig kind, bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent? Of neemt u een vriendje of vriendinnetje van uw kind mee? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder(s). Dat kan met een toestemmingsverklaring.
 • Zet het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon.

Tip: fotografeer voor vertrek uw paspoort/ID, verzekeringspasje, bankpas, noodnummers en andere belangrijke zaken. Mail of app ze naar uzelf of andere reisgenoten, zodat u belangrijke gegevens bij verlies of diefstal toch bij de hand hebt.

10 toeristische bezienswaardigheden van Italië

Venetië

Cinque Terre

De Cinque Terre: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore
La Spezia, Ligurië

Website: https://www.cinqueterre.eu.com/nl/
Locatie: https://goo.gl/maps/hrriukNeQNFGWzjT8

Amalfikust

Dolomieten

Dolomieten, bergketen in Noord-Italië

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dolomieten
Locatie: https://goo.gl/maps/xJTDu44acjzT4WTw6

Agrigento - Sicilië

Disclaimer: De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De links die wij gebruiken naar andere websites zijn alleen bedoeld ter informatie. Deze websites worden niet door ons onderhouden, gecontroleerd of goedgekeurd. Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste (grens)documenten voor uw vakantie. We raden u aan om net voor uw vakantie nog de laatste info te checken bij de daarvoor bestemde instanties.