Uw vakantie in Istrië

Reisinformatie Istrië

Binnenkort gaat u op vakantie naar Kroatië. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie. Dobrodošli u istru!

Onderweg
Tol, milieusticker, tanken

In Kroatië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Tol (cestarina) betalen kan in euro's, met creditcard of met een tolbadge. Deze tolbadges (ENC) zijn verkrijgbaar bij de tolstations. Met de tolbadge krijgt u ongeveer 20% korting op de toltarieven en hoeft u niet te wachten bij drukte. Op de snelweg bij Zagreb en de A7 tussen Rijeka en Krk betaalt u geen tol. Tol berekenen kunt u hier: https://www.putovnica.net/en/transport/tolls.

Er zijn (nog) geen milieuzones in Kroatië. U heeft dus geen milieusticker nodig. 

De maximumsnelheid op autosnelwegen is 130 km/uur, op autowegen 100 km/uur. Buiten de bebouwde kom is dat 90 km/uur, binnen de bebouwde kom 50 km/uur. 

De politie kan bij een verkeersovertreding een boete opleggen, maar u bent niet verplicht deze ter plekke te betalen. U dient deze wel binnen 8 dagen te betalen.

Het is verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een verbanddoos in de auto te hebben. Afhankelijk van het soort verlichting of banden van uw auto dient u ook reservelampen en een reservewiel in de auto te hebben. Reist u met aanhangwagen of caravan, dan dient u verplicht twee gevarendriehoeken mee te nemen.

In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

Meer info over verkeersregels vindt u hier: https://www.anwb.nl/vakantie/kroatie/reisvoorbereiding/verkeersregels

De snelste route gaat over de autosnelwegen (tol) via Duitsland - Oostenrijk - Slovenië. Vergeet dan ook niet (vooraf) vignetten te kopen. Voor Oostenrijk zijn deze vignetten zijn bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk verkrijgbaar, of bij de ANWB.  Alle snelwegen en autowegen in Slovenië zijn tolwegen. Een e-vignet is in Slovenië verkrijgbaar bij tolstations, tankstations, supermarkten en kiosken. Buiten Slovenië in de grensstreek bij grote tankstations en de winkels van de ÖAMTC in Oostenrijk. Zie voor verkooppunten: evinjeta.dars.si/en/how-buy.  

In 2024 is Zwarte Zaterdag in Europa op 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus.

Met de elektrische auto rijden in Kroatië vergt enige planning vooraf. Check de beschikbare laadpunten vooraf en pas hier je route op aan.

Tanken is over het algemeen goedkoper dan in Nederland (https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa). Tankstations langs de (tol)snelwegen en grote steden zijn vaak dag en nacht geopend. Overige tankstations doorgaans in elk geval geopend van 07.00-20.00 uur ('s zomers langer). Euro 95 E5 (Eurosuper 95, Bez Dovni Benzin, bezolovni benzin) is goed verkrijgbaar. Bezolovni betekent loodvrij.

Eten en drinken
Boodschappen en uit eten

Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken, maar als u liever flessenwater drinkt, is  dit overal te koop.

De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd. In grote steden en in de zomer is het normaal dat het diner tot 23.30 uur wordt geserveerd. Gaat u op de camping uit eten, dan kunt u vaak al vroeg terecht, ook op Nederlandse tijden.

Uit eten in Kroatië kunt u in een restoran, een gostionica of konoba, in een pizzaria of in een bistro. Het eenvoudigst zijn de bistro’s en pizzeria’s, waar u terecht kunt voor een goedkope, voedzame en meestal prima maaltijd. Gostionica en konoba’s zijn eenvoudige tavernes waar meestal lokale gerechten worden geserveerd. Restorans zijn de meest luxe eetgelegenheden en de prijzen liggen hier ook het hoogst.  

Bedieningsgeld is meestal bij de prijs inbegrepen. Voor brood moet u vaak wel apart betalen. Het is echter wel gebruikelijk om fooi te geven in bars en restaurants, hotels, taxi's en aan gidsen van begeleide excursies. Het gemiddelde nettoloon ligt in Kroatië rond de 800 euro, terwijl het prijspeil van bv boodschappen niet veel lager ligt dan in Nederland. 

In de gebieden langs de kust zijn Italiaanse en Griekse invloeden merkbaar. Met name Istrië is erg Italiaanse georiënteerd, pizza en pasta zijn dus goed verkrijgbaar. 

Bekende supermarkten zijn Konzum, Plodine, Mercator en Kaufland, maar in Kroatië vindt u ook de Lidl en de Spar. De prijzen liggen over het algemeen ongeveer gelijk aan die in Nederland. Supermarkten zijn gewoonlijk van 07.00 tot 22.00 uur geopend. Op de markten in Kroatië wordt naast groente- en fruit vaak ook kaas, worst, brood en drank verkocht. 

Gezondheid
Zorgeloos op vakantie

De Kroatische gezondheidszorg is van goede kwaliteit. Medische hulp is voor iedereen gegarandeerd en wordt verleend in ziekenhuizen en klinieken in grotere plaatsen. Voor kleine kwalen kunt u advies inwinnen bij apotheken. De taalbarrière kan hier echter voor problemen zorgen. Neemt u uw noodzakelijke medicijnen in elk geval in voldoende hoeveelheid mee. Deze herkent u aan het groene kruis. 

De Europese zorgpas (EHIC - European Health Insurance Card) geeft recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens een tijdelijk verblijf in Kroatië. Het is dan niet nodig om zelf zorgkosten voor te schieten. De persoonsgebonden EHIC vindt u op de achterkant van de zorgpas van uw zorgverzekeraar of in hun app. 

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

In Kroatië gelden op dit moment geen COVID-19 maatregelen meer. Ook is het niet nodig om vaccinaties te halen.

Weer en klimaat
Het weer in Istrië

Het schiereiland Istrië ligt in het noordwesten van Kroatië, tussen de Golf van Triëst en de Kvarnergolf. Het mediterrane klimaat en de vele zonuren zorgen ervoor dat Istrië een ideale vakantiebestemming is. En aantal verschillende winden in Istrië bepalen het verdere weerbeeld, te weten de "jugo", een warme zuidenwind die regen brengt, de "bura", die helder weer brengt en de "maestral", die in de zomermaanden verfrissing brengt vanuit de zee. 

In de zomermaanden is het prima vertoeven in Istrië. Het is dan overwegend warm en zonnig op het schiereiland. Niet voor niets dat je juist hier veel campings ziet. Het buitenleven is in het zomerseizoen prima in Istrië. Met name de maanden juli en augustus zijn aangenaam warm, met middagtemperaturen die gemiddeld tussen de 25 en 30 graden uitkomen. Er komen iedere zomer periodes voor waarin het kwik een aardig stuk boven de 30 graden uitstijgt. In combinatie met een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid kan het in zo'n geval flink heet aanvoelen. Aan de kust wordt de warmte vaak enigszins getemperd.

  • De kustgebieden van Kroatië staan onder invloed van de Adriatische Zee en hier heerst een mediterraan klimaat met warme, droge zomers
  • Voor een zonvakantie zijn de zomermaanden langs de Kroatische kust ideaal. De temperaturen zijn aangenaam met gemiddelde maximumtemperaturen rond de 28°, de zon schijnt veel en het regent weinig.

Naast de bekende Nederlandse apps voor weer en klimaat (weeronline, buienradar), geeft DHMZ uitgebreide weerinfo (in het Engels).

Taal en betalen
Dobar odmor!

Met Google translate komt u natuurlijk een heel eind, maar het is ook leuk om wat zinnetjes te kennen. We helpen u een beetje op weg:

  

Ja/neeDa/Ne
OKU redu
HalloZdravo, bog
GoedendagDobar dan
GoedenavondDobro večer
Tot ziensDoviđena - zbogom
AlstublieftMolim
BedanktHvala
Ik begrijp het niet Ja ne razumijem 
Ik spreek geen KroatischNe govorim Hrvatski
Spreekt er iemand Engels?Govori li netko Engleski?
Aangenaam kennis te makenDrago mi je
Niets te dankenNema na čemu
Neem me niet kwalijkOprostite
Hoe gaat het ?Kako si ?
Goed, bedankt!Dobro, hvala !
En jij/en u?A ti/a vi ?
PardonIzvinite
AkkoordDobro
Waar is ... ?Gdje ... ?
Ik ben verdwaaldJa sam zalutao
LinksLijevo
RechtsDesno
RechtdoorRavno
Hoe laat is het ?Koliko je sati ?
Hoeveel kost dat ?Koliko to košta ?
Hoe heet jij/u ?Kako se zoves/zovete ?
Mijn naam is …Zovem se …
Veel plezierPuno radost
De menukaart, alstublieftMolim vas jelovnik
Ik neem... (kip)Ja ću... (kokoš)
Eet smakelijkDobar tek
Mag ik de rekening ?Mogu li dobiti račun ?
VoorgerechtenPredjela
BijgerechtenDodatci jelima
HoofdgerechtenGlana jela
NagerechtenDezert


In Kroatië betaalt u, net als in Nederland, met de euro. Dit is sinds 1 januari 2023 het wettige betaalmiddel. Het prijsniveau ligt over het algemeen iets lager dan dat in Nederland. U kunt bijna overal met uw gewone pinpas of met een creditcard betalen. Er zijn in Kroatië meer geldautomaten dan in Nederland. Let op: geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. 


Overige nuttige info
Goed om te weten
  • Wanneer u naar Kroatië, en dus ook Istrië, op vakantie gaat dient u te beschikken over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • De stopcontacten in uw accommodatie zijn in Istrië hetzelfde als in Nederland
  • Belangrijke feestdagen in Kroatië:

Paasmaandag

Uskrs

1 april

Dag van de Arbeid

Praznik rada

1 mei

Nationale feestdag

Dan državnosti

30 mei

Sacramentsdag

Corpus Christi, Tijelovo

30 mei

Dag van het Antifascistische Verzet

Dan antifašističke borbe

22 juni

Nationale dankdag

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

5 augustus

Maria hemelvaart

Velika Gospa

15 augustus

Allerheiligen

Svi sveti
1 november


  • Kroatië is een hondvriendelijk land, maar niet alle honden zijn toegestaan. Pitbulls die niet opgenomen zijn in het register van de Internationale Organisatie voor Hondachtigen (fci.be), of kruisingen van pitbulls, worden niet toegelaten. Voor uw hond of kat heeft u een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De verplichte chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (mag op dezelfde dag). Meer informatie vindt u hier. Omdat deze vaccinatie pas vanaf 12 weken  gegeven mag worden, mogen pups of kittens jonger dan 15 weken niet meegenomen worden naar Kroatië. Er geldt bijna overal een aanlijnplicht in Kroatië.
  • Istrië en Nederland liggen in dezelfde tijdszone. Er is dus geen tijdsverschil en ook de zomer en wintertijd loopt gelijk.
  • Reist u alleen met een minderjarig kind, bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent? Of neemt u een vriendje of vriendinnetje van uw kind mee? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder(s). Dat kan met een toestemmingsverklaring.
  • Zet het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon.

Tip: fotografeer voor vertrek uw paspoort/ID, verzekeringspasje, bankpas, noodnummers en andere belangrijke zaken. Mail of app ze naar uzelf of andere reisgenoten, zodat u belangrijke gegevens bij verlies of diefstal toch bij de hand hebt.

10 toeristische uitstapjes in Istrië

Pula

Kroatië heeft veel Romeinse restanten, bijvoorbeeld in Pula, de grootste stad van Istrië. Pula is populair bij toeristen omdat er veel leuke bezienswaardigheden zijn. Zoals het bekende amfitheater uit de eerste eeuw na Christus, een van de grootste Romeinse amfitheaters ter wereld. Bekijk ook het bijbehorende museum vol historische voorwerpen. Wandel daarna door de smalle straatjes in het oude centrum onder het genot van een ijsje.

Istralandia

Dit populaire waterpark, gelegen tussen Umag en Novigrad, is de perfecte plek voor een avontuurlijk dagje erop uit met het hele gezin tijdens een vakantie in Istrië. Met zijn vele glijbanen en zwembaden biedt Istralandia spanning, plezier en entertainment voor zowel jong als oud. Open van 27/05 - 17/09

Poreč

De oude Romeinse stad Poreč is misschien wel het meest toeristische plaatsje van Istrië. In het centrum zijn nog steeds de oude Romeinse straten te vinden. Met zijn vele restaurants, leuke pleintjes, barokke gebouwen én een basiliek op de UNESCO Werelderfgoedlijst is Poreč zeker de moeite waard.  

Motovun

Het middeleeuwse vestingstadje Motovun ligt bovenop een heuvel, omringd door wijn- en olijfgaarden.  Slenter door de steegjes met leuke winkeltjes, bars en restaurantjes, of geniet vanaf een terrasje van het geweldige uitzicht over de omgeving. Er loopt een wandelpad over de oude stadsmuren. Rijdt daarna door naar het plaatsje Grožnjan, een gezellig kunstenaarsdorpje, ook op een heuvel. 

Aquacolors

Nog een groot waterpark in Istrië: Aquacolors. Dit aquapark ligt bij Porec en is het grootste van Kroatië. Aquacolors kent veel grote glijbanen en is met name geschikt voor wat oudere kinderen. Open vanaf begin juni. 

Rovinj

Rovinj is het meest kleurrijke stadje van Istrië. Het oude centrum is een doolhof van kronkelende straatjes, schattige doorkijkjes en gekleurde gevels. Op het hoogste punt van Rovinj staat de Sint-Eufemiakerk, gebouwd in 1736 en het grootste barokke gebouw van Istrië. Overal zijn leuke winkeltjes te vinden, en aan de haven heeft u vanaf een van de vele terrasjes een leuk uitzicht over de dobberende bootjes.

Brijuni eilanden

De Brijuni-eilanden is een eilandengroep van 14 grote en kleine eilanden. Ze zijn sinds 1983 een nationaal park en strekken zich uit langs de zuidkust van Istrië. Ze worden van het vasteland gescheiden door het Fažanakanaal. U kunt de eilanden in 15 minuten met de boot bereiken vanuit het plaatsje Fažana, iets boven Pula, Op de Brijuni-eilanden is onder andere een dierentuin.

Kamenjak

Kamenjak, het zuidelijkste puntje van het Premantura schiereiland is een prachtig nationaal park op ongeveer 15 km van Pula. Hier vindt u heel veel kliffen, baaitjes en verborgen stranden. Verder natuurlijk prachtige natuur om te wandelen en je kunt hier  dinosaurussporen bekijken! Leuk om te doen: rotsspringen in zee. De ingang van het park is in het leuke dorpje Premantura.

Baredinegrot

De Jama Baredine (grot van Baredine) ligt ongeveer 15km van Porec. Een leuk uitstapje op een warme dag, want de temperatuur in de druipsteengrot is zo'n 14 graden! Een rondleiding door de grot duurt 40 minuten en je daalt af tot zo'n 60 meter. Eenmaal weer buiten is er nog een speeltuin en een botanische tuin om te bekijken.

Dagje Venetië

Vanuit Istrië kunt u een dagtocht maken naar de prachtige Italiaanse stad Venetië. Houdt er rekening mee dat de boot of catamaran over een enkele reis ongeveer 3 uur doet. Vertrekken kan in Porec, Umag, Rovinj of Pula.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De links die wij gebruiken naar andere websites zijn alleen bedoeld ter informatie. Deze websites worden niet door ons onderhouden, gecontroleerd of goedgekeurd. Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste (grens)documenten voor uw vakantie. We raden u aan om net voor uw vakantie nog de laatste info te checken bij de daarvoor bestemde instanties.