Bekijk onze 2025 vroegboekvoordelen

Reisinformatie

Binnenkort gaat u op vakantie. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie!

Campingvakantie

Altijd regelen

  • Lees het reisadvies van het land van bestemming. Zo weet u waar u allemaal rekening mee moet houden.
    Bekijk hier het officiële reisadvies van uw vakantieland
  • Zorg voor een geldig paspoort of ID-kaart. U kunt naar alle landen uit ons aanbod reizen met een ID-kaart. Bekijk van tevoren hoe lang uw reisdocument geldig moet zijn. Dat kan bij de ambassade. Tip: Sommige campings vragen om (een kopie van) uw ID. Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die de camping niet nodig heeft, zoals uw burgerservicenummer (BSN). Ook kunt u met de app een watermerk in de kopie zetten, waarin u het doel en de datum van de kopie vermeldt. U kunt de kopie vervolgens printen of opslaan. Download de app in de Apple App Store of Google Play Store.
  • Zorg voor verschillende betaalmiddelen (contant, pinpas en eventueel een credit card).
  • Sluit een reisverzekering af. Niet alleen handig voor bagage, maar de kosten worden pas echt hoog als u bijvoorbeeld  een ongeval krijgt of gerepatrieerd moet worden. Tip: zet het nummer van de alarmcentrale van uw verzekering in uw telefoon.
  • Controleer welke medische zorgkosten uw zorgverzekering dekt in het buitenland. 
  • Registreer u voor de Informatieservice. Zo weet de ambassade dat u in het land bent mocht zich een noodsituatie of crisis voordoen. 
  • Pech met de auto in het buitenland? Check voor vertrek of en waar uw pech gedekt is (dealer, reis- of autoverzekering, pechhulpdienst zoals ANWB) en welke voorwaarden er gelden!
  • Een ernstig ongeval in het buitenland? Schakel via 112 (in heel Europa) de politie/en of ambulance in en bel de alarmcentrale van uw reisverzekeraar. Zij regelen de vervolgstappen voor u. Vergeet dan niet om het Europees Schadeformulier in te vullen. Noteer ook gegevens van getuigen en controleer of de kentekens en de verzekeraar van beide partijen goed zijn ingevuld. Maak foto's van de situatie, de schade en sporen. Vergeet bij diefstal etc. niet om aangifte bij de politie te doen.
  • Hoewel een groene kaart niet in elk land verplicht is, is het handig om deze altijd bij u te hebben. In het geval van een aanrijding scheelt dit veel gedoe. Tevens vindt u er informatie wat u moet doen bij schade.
  • In veel landen is het verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest, een reservewiel, een verbanddoos, reservelampen en een brandblusser in de auto te hebben. Neem deze items dus mee, dan zit u altijd goed.
travel information must do

Ook handig

  • Gaat u met het vliegtuig en huurt u een auto? Denk dan aan een creditcard
  • Een rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs
  • Neemt u medicijnen mee op vakantie? Vraag na bij de apotheek of kijk in deze lijst of uw medicijnen onder de Opiumwet vallen en zo ja, vraag dan een verklaring aan bij het CAK
  • Gaat uw hond, kat of fret mee op vakantie? Dan heeft uw dier een EU-dierenpaspoort, een chip en een inenting tegen rabiës nodig. Ook zijn in sommige landen (en dus ook op campings in deze landen) bepaalde hondenrassen verboden of gelden er strenge regels voor deze dieren, omdat ze mogelijk een gevaar opleveren voor hun omgeving. Dit is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk, Spanje, Portugal, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en delen van Duitsland. Lees meer over deze regels hier.
  • Reist u alleen met een minderjarig kind, bijvoorbeeld omdat u gescheiden bent? Of neemt u een vriendje of vriendinnetje van uw kind mee? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder(s). Dat kan met een toestemmingsverklaring.
  • Zet het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon. 
  • Zwarte Zaterdagen: In 2024 is Zwarte Zaterdag op 20 en 27 juli en op 3 en 10 augustus.
  • Tip: fotografeer voor vertrek uw paspoort/ID, verzekeringspasje, bankpas, noodnummers en andere belangrijke zaken. Mail of app ze naar uzelf of andere reisgenoten, zodat u belangrijke gegevens bij verlies of diefstal toch bij de hand hebt.
  • Wij raden u aan uw bezoek aan toeristische attracties vooraf te reserveren. U riskeert anders lange wachtrijen! 
  • Water is in bijna alle Europese landen drinkbaar. Soms smaakt deze anders door de toevoeging van chloor. Bij twijfel kunt u flessen water in de supermarkt kopen.
  • In zuidelijke landen wordt vaak laat gegeten. Houd er rekening mee dat (buiten de camping) er voor 19.00 uur vaak nog niemand in het restaurant zit. 
  • Als u geld opneemt bij een pinautomaat, vermijd automaten van ATM Euronet of GWK Travelex, die zijn nl. niet aan een bank verbonden. U krijgt hier een slechtere wisselkoers en betaalt nog extra transactiekosten. Kies bij opname ook altijd voor 'without conversion' of 'decline conversion', Uw eigen bank bepaalt dan de wisselkoers, en niet de lokale bank. Dat is een stuk voordeliger.
tips and tricks for your camping holiday

Vignetten

Op de snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Deze vignetten zijn bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland verkrijgbaar, of bij de ANWB 

  • Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. 
  • Een Zwitsers Autobahnvignet is standaard 1 jaar geldig.  

Op de hoofdwegen van Slovenië heeft u een geldig tolvignet nodig. Alle snelwegen en autowegen in Slovenië zijn tolwegen. Een e-vignet is ook in Slovenië verkrijgbaar bij tolstations, tankstations, supermarkten en kiosken. Buiten Slovenië in de grensstreek bij grote tankstations en de winkels van de ÖAMTC in Oostenrijk. Zie voor verkooppunten: evinjeta.dars.si/en/how-buy

In sommige gebieden in Duitsland heeft u een milieusticker nodig. Rijdt u door Duitsland, maar gaat u de snelweg niet af, dan heeft u geen milieusticker nodig. Gaat u overnachten in Duitsland, dan kan het zijn dat u een milieuzone inrijdt, waar een milieusticker verplicht is, o.a. in München, Stuttgart en Neu-Ulm. Bestel de milieusticker hier.

Tip: Bij de ANWB routeplanner ziet u meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en deze routeplanner geeft ook aan waar milieuzones zijn.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De links die wij gebruiken naar andere websites zijn alleen bedoeld ter informatie. Deze websites worden niet door ons onderhouden, gecontroleerd of goedgekeurd. Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste (grens)documenten voor uw vakantie. We raden u aan om net voor uw vakantie nog de laatste info te checken bij de daarvoor bestemde instanties.