Reisinformatie

Binnenkort gaat u op vakantie. We sturen u graag goed voorbereid op weg, en daarom hebben we wat nuttige informatie per land voor u op een rijtje gezet. We wensen u alvast een fijne vakantie!

Frankrijk

In Frankrijk betaalt u tol op de grote doorreisroutes, maar ook voor sommige bruggen en viaducten. De actuele toltarieven vindt u hier: https://www.autoroutes.fr/index.htm?lang=en. Betalen kan contant of met creditcard, zonder pincode. U kunt ook een tolbadge kopen, deze is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Dit kan o.a. bij de ANWB. 

Op 1 juli 2016 is in Frankrijk de wet Crit'Air in werking getreden. Hiermee kunnen Franse gemeentes permanente en tijdelijke milieuzones instellen. Binnen een milieuzone moeten alle auto's, ook buitenlandse voertuigen, voorzien zijn van een Crit'Air. De milieusticker kan alleen besteld worden op de officiële website van Crit'Air https://www.certificat-air.gouv.fr/. De levertijd is ongeveer 10 dagen. De kosten zijn € 4,61 inclusief verzending naar Nederland.

Tip: Bij de ANWB routeplanner ziet u meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en deze routeplanner geeft ook aan waar milieuzones zijn.

Actuele brandstofprijzen: https://www.prix-carburants.gouv.fr/ 
Tanken aan de snelweg is altijd een stuk duurder dan langs gewone wegen. Bij de grote supermarkten is tanken over het algemeen het goedkoopst.

Frankrijk heeft minder laadpunten voor elektrische auto's dan Nederland, maar het netwerk is de laatste tijd wel enorm uitgebreid. Laadpunten onderweg zijn te vinden op deze routeplanner: https://abetterrouteplanner.com/

Het is verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben.

Gaat u met het vliegtuig en huurt u een auto? Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk, De bestuurder moet vaak minimaal 21 jaar zijn en ten minste 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd.

Zwarte zaterdag in 2023 is 5 augustus. De zaterdagen ervoor en erna zijn rood.

Wilt u onderweg overnachten, dan zijn er talloze goedkope hotels langs de snelweg. Enkele ketens zijn Formule1, Kyriad, Etap, Première Classe of Ibis Styles.

Kroatië
Oostenrijk
Zwitserland
Slovenië
Montenegro
Portugal
Griekenland
Denemarken
Noorwegen
Spanje

In Spanje zijn veel autosnelwegen (autopistas) tolwegen. Tol betalen kan in euro, met creditcard, maar vaak ook met bankpas (geen pincode nodig), of met een tolbadge. Op autowegen en autovías (expreswegen), betaalt u geen tol. Vanaf de Franse grens tot Alicante (Costa Brava, Costa Dorada) betaalt u geen tol op de autosnelwegen.  

Alle steden met meer dan 50.000 (soms 20.000) inwoners kennen een milieuzone. Spaanse milieustickers zijn niet te krijgen voor buitenlandse voertuigen. Franse, Deense, Duitse of Oostenrijkse milieustickers zijn wel geldig in Spanje. Wilt u een dagje naar Barcelona, parkeer dan buiten de stad, zorg dat u een van bovengenoemde stickers heeft of vraag een dagvergunning aan via zberegistre.ambmobilitat.cat/en/AutoritzacionsDiaries

De maximumsnelheid op autosnelwegen is 120 km/uur. Buiten de bebouwde kom is dat 90 km/uur. 

U kunt in Spanje als bestuurder een boete krijgen als u tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt, iets uit het dashboardkastje pakt, blote voeten hebt, teenslippers of bergschoenen draagt of zwemkleding aan hebt.

Het is verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een reservewiel in de auto te hebben. Reist u met aanhangwagen of caravan, dan dient u een verplicht een brandblusser mee te nemen.

In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.

Meer info over verkeersregels vindt u hier: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/verkeersregels

De snelste route gaat over de autosnelwegen (tol) via België/Luxemburg - Frankrijk.

De zomervakantie voor de Spanjaarden is van eind juni tot half september. Er is sprake van topdrukte in het eerste en laatste weekend van juli. Extra verkeersdrukte is te verwachten rond het Festival van Sant Joan (in en rond Barcelona) op 22/23 juni, en rond Maria Hemelvaart, 15 augustus.

In Spanje is geen algemeen rijverbod voor vrachtwagens van kracht in het weekend of op feestdagen.

Er zijn in Spanje ongeveer 9000 laadpunten en het netwerk is nog niet dekkend. Met de elektrische auto rijden in Spanje vergt enige planning vooraf. 

Tanken is over het algemeen het goedkoopst bij grote supermarkten of bij tankstations op industrieterreinen. Tankstations langs de (tol)snelwegen zijn dag en nacht, of in elk geval van 06.00-24.00 uur geopend. Langs de autowegen en in de grote steden zijn de tankstations doorgaans in elk geval geopend van 07.00-22.00 uur.

Italië

De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen (strade a pedaggio). De actuele toltarieven vindt u hier: https://www.autostrade.it/en/pedaggio. Betalen kan contant of met creditcard (tolpoortje Carte) of soms met Nederlandse bankpas, zonder pincode. U kunt ook een tolbadge kopen, deze is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Dit kan o.a. bij de ANWB. Lukt het betalen niet? Dan gaat de tolpoort toch open, u krijgt een ticket en dient achteraf te betalen bij bv een bemande tolpoort verderop of online.

In veel Italiaanse steden is een milieuzone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels zijn ingewikkeld en verschillen per stad. Er is geen milieusticker zoals in andere landen. Een milieuzone wordt aangegeven met een bord zona trafico limitato. Er gelden hoge boetes. Het beste parkeert u buiten de zone en gaat u met het OV of te voet verder. 

Tip: Bij de ANWB routeplanner ziet u meteen een indicatie van de kosten voor brandstof en tol en deze routeplanner geeft ook aan waar milieuzones zijn.

Actuele brandstofprijzen en benzinestations: https://www.autostrade.it/en/aree-di-servizio1
Tanken aan de snelweg is altijd een stuk duurder dan langs gewone wegen. Bij de zelfbedieningspompen (fai da te/self service) liggen de prijzen het laagst.

Italië heeft ongeveer een kwart van het aantal laadpunten van Nederland. Met name in het zuiden en op Sicilië zijn ze lastiger te vinden. Laadpunten onderweg zijn te vinden op deze routeplanner: https://abetterrouteplanner.com/ of chargemap.com .

Het is verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto te hebben.

Gaat u met het vliegtuig en huurt u een auto? Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Italië, De bestuurder moet vaak minimaal 21 jaar zijn en ten minste 1 of 2 jaar een rijbewijs hebben. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd.

De kortste route naar Midden- en Zuid-Italië loopt via Basel - Sint Gotthardtunnel - Milaan.

De kortste route naar Noordoost-Italië inclusief het Gardameer en Venetië loopt via Innsbruck - Brennerpas.

De belangrijkste verkeersregels in Italië vindt u hier. Drukke weekenden zijn 29 juli en 5 augustus.

België
Duitsland
Hongarije
Tsjechië
Zweden
Polen
Slowakije